Σήμερα Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, ο Άγιος Ευστράτιος γιόρτασε με λαμπρότητα την 111η Επέτειο της Απελευθέρωσής του από τον Τουρκικό ζυγό.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Δένδιας, ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος κ. Σωτήριος Κωστάκογλου, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.

Για τον εορτασμό της ημέρας τελέστηκε με φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Γέννησις του Χριστού προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτη Κύριλλου.

Τον Πανηγυρικό λόγο εκφώνησε η εκπαιδευτικός (μαθηματικός) το Γυμνασίου και λυκειακών τάξεων Αγίου Ευστρατίου κυρία Σοφία Ζάμπρα.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων Αγιοστρατιτών, ομιλία του κ. ΥΕΘΑ και κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές του τόπου και από τους εκπροσώπους των φορέων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Στρατιωτικών Τμημάτων.

Ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Δένδιας συνοδευόμενος από τη Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου κ. Μαρία Κακαλή επισκέφθηκε το Μουσείο Δημοκρατίας και δήλωσε υπερήφανος και συγκινημένος για την παρουσία του σε αυτό το μνημείο Δημοκρατίας και συμφιλίωσης.

Ο κ. ΥΕΘΑ πριν την αναχώρηση του από το νησί του Αγίου Ευστρατίου απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο του Ήρωα Υποσμηναγού Νικόλαου Σιαλμά.