Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υβριδικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας από ΑΠΕ στο Νησί του Αγ. Ευστρατίου», το περασμένο Σάββατο – ανήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου – ξεκίνησε η διαδικασία θεμελίωσης της ανεμογεννήτριας που αποτελεί βασικό μέρος του έργου για τη μετατροπή του Αγίου Ευστρατίου στο πρώτο πράσινο νησί της Ελλάδας, με διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας άνω του 85%, αποθήκευση ενέργειας, τηλεθέρμανση και παροχή ζεστού νερού στους κατοίκους, σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και τη δημοτική αρχή.

Η μεταφορά του εξοπλισμού της ανεμογεννήτριας έγινε μέσω θαλάσσης στην τοποθεσία «Άγιος Δημήτριος» και στη συνέχεια μέσω της αγροτικής οδού που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να οδηγηθεί στη θέση εγκατάστασής της στο γήπεδο ΑΠΕ. Η ολοκλήρωση της τοποθέτησης προβλέπεται να διαρκέσει μερικές ημέρες ακόμα λόγω των έντονων ανέμων που πνέουν στο νησί, αλλά όπως φαίνεται και από το βίντεο, οι εργασίες από την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς.

Στόχος είναι το πρώτο τρίμηνο του 2024 να γίνει ηλέκτριση και μετά από τις απαραίτητες δοκιμές, να εκκινήσει η πλήρης λειτουργία μέχρι το τέλος του ίδιου έτους. Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 4,5 εκατ. ευρώ και η δράση είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ του ΕΣΠΑ 2014-2020 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Άγιος Ευστράτιος – Εγκατάσταση Ανεμογεννήτριας – Βίντεο