ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΑΠΠΟΥ

Ιστορίες από τον Άη Στράτη
από τη θεατρική ομάδα “παράλληλος 25” σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Ευστρατίου

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023 στις 20:30

Πλατεία Άη Στράτη

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

 

Η θεατρική ομάδα “παράλληλος 25” σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Ευστρατίου μεταφέρει τη δράση της στο ακριτικό νησί του Άη Στράτη.

Το “Πες μου παππού: Ιστορίες από τον Άη Στράτη” είναι μία περφόρμανς που παρασύρει τον θεατή σε ένα ταξίδι στην ιστορία του Αγίου Ευστρατίου, μέσα από από την αναπαράσταση των αφηγήσεων των κατοίκων του νησιού. Το δρώμενο, που στόχο έχει να αναδείξει την πλούσια πολιτιστική και πολιτική  ιστορία του τόπου, έχει βασιστεί σε προσωπικές μαρτυρίες και βιώματα που διηγήθηκαν στην ομάδα οι κάτοικοι του νησιού αλλά και τη μελέτη ιστορικών ντοκουμέντων.

Οι αφηγήσεις των ντόπιων, με την χρήση αρχειακού υλικού και πολυμέσων, γίνονται όχημα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Έρχονται έτσι στην επιφάνεια μικρά θαύματα ζωής που  έδωσαν στον τόπο την σύγχρονη μορφή του. Στη ρίζα τους βιογραφικά, τα ντοκουμέντα που συνθέτουν την παράσταση μεταφέρουν με φαντασία και τρυφερότητα την πρόσφατη ιστορία ενός τόπου μέσα από στάσεις σταθμούς όπως η ονοματοδοσία του, τα κύματα εξορίστων, λαϊκούς μύθους και γεγονότα που έδωσαν στο νησί την τωρινή του μορφή, όπως ο σεισμός του ‘68.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Φανή Παϊτάκη,  Αποστόλης Κόκκαλης, Γιώργος Κασαβέτης
Μουσική Επένδυση: Γιώργος Κασαβέτης
Σκηνογραφία- Ενδυματολογία: Φανή Παϊτάκη, Αποστόλης Κόκκαλης
Video art: Άγγελος Παϊτάκης
Επικοινωνία – Σχεδιασμός Αφίσας – Προγράμματος: Δανάη Γκουτκίδου
Σχεδιασμός Ήχου – Φωτισμού: Θύμιος Γουδέλης
Εκτέλεση Παραγωγής: Παράλληλος 25

Παράλληλος 25:
Η θεατρική ομάδα “παράλληλος 25” σχηματίστηκε στη Λήμνο το 2018. Στόχος της είναι η ενασχόληση ανθρώπων διαφόρων ηλικιών, ηθοποιών και μη, με την τέχνη του θεάτρου. Ο πυρήνας της καλλιτεχνικής δημιουργίας της ομάδας είναι η επαφή με την γραπτή και προφορική ιστορία του τόπου και την παράδοση. Αποτελείται από τους θεατρολόγους Δανάη Γκουτκίδου, Αποστόλη Κόκκαλη και Φανή Παϊτάκη και τον μουσικό Γιώργο Κασσαβέτη. Σε κάθε κύκλο θερινών εργαστηρίων, και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό και τη μουσική διδασκαλία, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με το προϊόν της έρευνας και καλούνται  να δώσουν ζωή στα κείμενα που δημιουργούνται για την εκάστοτε παράσταση.

Λίγα λόγια για το θέατρο ντοκουμέντο:
Το Documentary Theater είναι μία μορφή θεάτρου που βασίζεται στην συλλογή, καταγραφή και συρραφή αληθινών ιστοριών γύρω από έναν κεντρικό άξονα.Το πρωτογενές υλικό, σε αντίθεση με τα περισσότερα θεατρικά είδη, δεν είναι ένα παραδεδομένο θεατρικό έργο αλλά αληθινές μαρτυρίες όπως συνεντεύξεις, άρθρα, δημοσιεύσεις μέσων ενημέρωσης και ιστορικές καταγραφές.Έτσι κι εμείς, μέσα από μια σύμπνοια φορέων πολιτισμού και κεντρικό θέμα τον Αη – Στράτη, συλλέξαμε ιστορίες και μνήμες των ανθρώπων γύρω από’ τον τόπο με τελικό στόχο μια performance που θα αναδείξει την μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Το δρώμενο και η έρευνα για το “Πες μου παππού: Ιστορίες από τον Άη Στράτη” γίνεται με την χρηματοδότηση του προγράμματος ανάπτυξης και αλληλεγγύης για την τοπική αυτοδιοίκηση ” Αντώνης Τρίτσης”, στον άξονα προτεραιότητας, πεδία πολιτισμός και αθλητισμός με τίτλο ” Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021″