Την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο – Λ.Τ. Αγίου Ευστρατίου η σχολική εορτή για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Οι μαθητές απήγγειλαν τον «Θούριο» του Ρήγα Φεραίου και ποιήματα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή των Ελληνίδων γυναικών και του Κλήρου στον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στον τουρκικό ζυγό.

Για τη συμβολή των κατοίκων της νήσου στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 μίλησε η Διευθύντρια της Σχολικής Μονάδας Αγίου Ευστρατίου κ. Άννα Παπανικολάου (Θεολόγος). Ιδιαίτερο χρώμα στη γιορτή έδωσαν η δια ζώσης παρουσία της Δημάρχου κ. Μαρίας Κακαλή και η διαδικτυακή συμμετοχή του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων κ. Ευστράτιου Αναγνώστου. Ο κ. Αναγνώστου μίλησε για την Επανάσταση του 1821 στο Β. Αιγαίο και στον Άγιο Ευστράτιο, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά αρχειακό υλικό από τα Οθωμανικά  Αρχεία της Κωνσταντινούπολης (ΒΟΑ).

Τη σχολική γιορτή οργάνωσαν και συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί: Μαρούδη Ελένη ΠΕ02, Αλεξιάδης Παναγιώτης ΠΕ086 και Στυλιανίδης Αλέξανδρος ΠΕ02.