Η ταινία Stratis διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών Ταινιών Μικρού Μήκους 2023 και απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Ελληνικής Παραγωγής και Καλύτερης Πειραματικής Ταινίας. Ο Stratis αποτελεί την πρώτη ταινία μυθοπλασίας που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στους τόπους εξορίας του νησιού και συνδυάζει την τέχνη της περφόρμανς με τον κινηματογράφο για να αποτυπώσει το ιστορικό τραύμα. Γυρίστηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αγίου Ευστρατίου και έχοντας την υποστήριξη της δημάρχου Μαρίας Κακαλή και της αντιδημάρχου Στέλλας Σπανού.
 Ακολουθεί μετάφραση της κριτικής της ταινίας του Δημήτρη Ελευθεριώτη, μέλους της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, λέκτορα κινηματογραφικών σπουδών και διευθυντή του Centre for Screen Studies στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης: «Πιστεύω ότι ο Stratis του Αντώνη Μάρου είναι ο ξεκάθαρος νικητής της κατηγορίας. Η εξαιρετική κινηματογράφησηκατασκευάζει τον Άη Στράτη ως έναν τόπο στοιχειωμένο και ταυτόχρονα όμορφο. Το τραύμα της εξορίας παρουσιάζεται πολύ οξυδερκώς με τη μορφή μιας διαδικασίας που είναι αναπόφευκτη και συναρπαστική -με την καταστροφική έννοια της ψυχανάλυσης ως εκμηδένιση του εαυτού και με την έννοια της αισθητικής ως τρομερή έλξη. Η σύνθεση των δράσεων αποτυπώνει τον παραλογισμό των δραστηριοτήτων του στρατοπέδου, αλλά και την ακαταμάχητη έλξη που ασκούν ως το μοναδικό μέσο οργάνωσης της ζωής και της διαβίωσης. Οι περφόρμανς του Μάρου αποτελούν ένα άψογο ρυθμικό μείγμα καταναγκασμού, μηχανικής επανάληψης, θανάσιμης σοβαρότητας και deadpan κωμωδίας. Συνολικά, πρόκειται για μια εξαιρετική ταινία που αποτυπώνει έξοχα την πολυπλοκότητα του ιστορικού τραύματος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σκηνοθέτης Αντώνης Μάρος απέσπασε το βραβείο Best Short Film Debut για την ταινία Stratis στο Athens International Monthly Art Film Festival καθώς και Τιμητική Μνεία στο Video Art & Experimental Film Festival της Νέας Υόρκης. Ο Stratis ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου της Βαρκελώνης και συμμετείχε στο Anti-War International Film Festival 2023 της Εσθονίας καθώς και στο Interface Video Art Festival της Κροατίας. Η πορεία της ταινίας στα φεστιβάλ συνεχίζεται.

STRATIS (2023) 11 λεπτά, Μικρού μήκους, Πειραματικός Κινηματογράφος,

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία & Ερμηνεία: Αντώνης Μάρος

Σενάριο: Αντώνης Μάρος & Αλεξία Ευσταθοπούλου

Διεύθυνση Παραγωγής: Μάριον Εμμανουέλα Μανιού

Κινηματογράφηση: Μαρία Τσιώλη

Παραγωγή: Αντώνης Μάρος

Μοντάζ: Μαρία Τσιώλη, Κατερίνα Μπακαγιάννη, Απόστολος Αλεξόπουλος

Σχεδιασμός Ήχου: The Bucket Sound Crypt

Foley artist: Γιώργος Ταβουλάρης

Colorist: Άγγελος Μπάλλας

Φωτογράφος Πλατό: Μάριον Εμμανουέλα Μανιού

Υπό την αιγίδα και την υποστήριξη: Δήμος Αγίου Ευστρατίου, Seajets

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

20231202 ASFF Mikrokosmos Day3 & Party Strange Brew / Thalia Galanopoulou
20231202 ASFF Mikrokosmos Day3 & Party Strange Brew / Thalia Galanopoulou
20231202 ASFF Mikrokosmos Day3 & Party Strange Brew / Thalia Galanopoulou