Αφηγηματικές γριγές

θρύλοι – μύθοι – παραμύθια

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023 στις 20:30

Έναρξη: Εκκλησία Πέντε Μαρτύρων, Άη Στράτης

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Αν αρχινίσω και τα πω, θα ξεκινήσω με το.. “Μια φορά κι έναν καιρό”, που λένε και οι παλιοί..

Η θεατρική ομάδα “Παράλληλος 25” σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Ευστρατίου, επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο ακριτικό νησί του Άη Στράτη, αυτή τη φορά για να μας διηγηθεί λαϊκά παραμύθια από όλο τον κόσμο, μέσα από μια οπτικοακουστική παράσταση για μικρούς και μεγάλους.

Ξεκινώντας την περιήγησή μας από την εκκλησία των Πέντε Μαρτύρων, θα διηγηθούμε το “Σβησμένο καρβουνάκι” των Βλαχόφωνων Ελλήνων, ενώ κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια για το λιμάνι, θα περάσουμε “Ανάμεσα απο τρεις θάλασσες” για να μάθουμε το “Αίνιγμα της Σφίγγας”. Συνεχίζοντας την δράση μας στο Αιολίς, θα παλέψουμε με την τρομακτική “Στρίγλα” του σκοπελιτικου λαϊκού παραμυθιού, ενώ έπειτα, δυο “ταξιδιώτες” από την Βόρεια Αμερική θα μας διηγηθούν τα καμώματά τους. Μπορεί άραγε να κατασκευαστεί μια “Μηχανή που θα μεγάλωνε την ημέρα”;. Ιστορίες για ξωτικά, νεράιδες και πλάσματα φοβερά που γεννήθηκαν από την φαντασία αλλά και διδαχές από ανθρώπους καθημερινούς, που πέρασαν μέσα από λαϊκές αφηγήσεις από γενιά σε γενιά για να γίνουν μύθοι και θρύλοι.

Σας προσκαλούμε την Κυριακή 6 Αυγούστου στις 20:30 να ταξιδέψουμε μαζί στην χώρα του φανταστικού και να ζήσουμε μέσα σε παραμύθια που μας αφηγούνται οι γιαγιάδες μας και θα λέμε στα παιδιά μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Δραματουργική επεξεργασία κειμένων & Σκηνοθεσία:

Γιώργος Κασαβέτης, Αποστόλης Κόκκαλης, Φανή Παϊτάκη

Σχεδιασμός Φιγούρων: Αποστόλης Κόκκαλης

Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Κασαβέτης, Αποστόλης Κόκκαλης, Φανή Παϊτάκη

Μουσική: Γιώργος Κασαβέτης

Οπτική ταυτότητα – Επικοινωνία: Δανάη Γκουτκίδου

Ερμηνεύουν: Δανάη Γκουτκίδου, Γιώργος Κασαβέτης, Αποστόλης Κόκκαλης, Φανή Παϊτάκη

 

Teaser: https://youtu.be/YHJEuuHnB9Q

 

Ευχαριστούμε το Δήμο Αγίου Ευστρατίου για την πρόσκληση και την εμπιστοσύνη, τους Γιώργο και Σούλα Καριακλή για την βοήθεια και την υποστήριξη αλλά και τους Χαριτίνη Φωτοπούλου και τον Αντώνη Παϊτάκη για την χρόνια στήριξή τους.

Παράλληλος 25:
Η θεατρική ομάδα “παράλληλος 25” σχηματίστηκε στη Λήμνο το 2018. Στόχος της είναι η ενασχόληση ανθρώπων διαφόρων ηλικιών, ηθοποιών και μη, με την τέχνη του θεάτρου. Ο πυρήνας της καλλιτεχνικής δημιουργίας της ομάδας είναι η επαφή με την γραπτή και προφορική ιστορία του τόπου και την παράδοση. Αποτελείται από τους θεατρολόγους Δανάη Γκουτκίδου, Αποστόλη Κόκκαλη και Φανή Παϊτάκη και τον μουσικό Γιώργο Κασσαβέτη.

Ακολουθείστε την ομάδα στα social media:

Facebook: Παράλληλος 25
Instagram: @parallilos25